Masa makowa z czarną porzeczką w ucieranym cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka utrzeć z cukrem. Dalej ucierając dodawać po trochu oleju. Następnie ucierając na zmniejszonych obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
2.Formę 34 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozłożyć równo
ciasto. Łyżeczką kłaść na cieście obok siebie spore porcje masy makowej, wykorzystując całą zawartość puszki. Na mak układać po 1/2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki nieco wciskając go w masę makową.
3.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut, do suchego patyczka.
4.Polewa : wszystkie składniki polewy ucieramy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Polewę rozprowadzamy po powierzchni gorącego ciasta.
Porady
Używamy twardego dżemu domowej roboty, lub twardej marmolady. Jajka, żeby się dobrze utarły muszą mieć temperaturę pokojową.
Polewa po utarciu jest matowa, dopiero po rozprowadzeniu na gorącym cieście, nabiera połysku.
Komentarze