MASA MAKOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ W UCIERANYM CIEŚCIE.

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto bardzo smaczne i aromatyczne. Czarna porzeczka nadaje orzeźwiającego smaku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1i 1/2 szklanki cukru
    - 1 szklanka oleju
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy (pojedynczy)
    - 1 puszka masy makowej BAKALLAND (85 dkg)
    - 1 szklanka domowego dżemu z czarnej porzeczki

    Polewa czekoladowa:
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - 1 łyżka topionego, lub bardzo miękkiego masła
    - 1 i 1/2 łyżki kakao
    - kilka kropel olejku cytrynowego
    - 2 łyżki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Masa makowa z czarną porzeczką w ucieranym cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka utrzeć z cukrem. Dalej ucierając dodawać po trochu oleju. Następnie ucierając na zmniejszonych obrotach, dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
  • 2. Formę 34 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W formie rozłożyć równo
    ciasto. Łyżeczką kłaść na cieście obok siebie spore porcje masy makowej, wykorzystując całą zawartość puszki. Na mak układać po 1/2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki nieco wciskając go w masę makową.
  • 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut, do suchego patyczka.
  • 4. Polewa : wszystkie składniki polewy ucieramy, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Polewę rozprowadzamy po powierzchni gorącego ciasta.

Porady

Używamy twardego dżemu domowej roboty, lub twardej marmolady. Jajka, żeby się dobrze utarły muszą mieć temperaturę pokojową. Polewa po utarciu jest matowa, dopiero po rozprowadzeniu na gorącym cieście, nabiera połysku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować