Masa cukrowa

0 (0 ocen)

Świetnie nadaje się do tworzenia dekoracji na torty, ciast i muffiny :-)

Składniki:

  • ok. 80 dag cukru pudru
    50 g glukozy ( w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
    olejek migdałowy

Masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 5 minut. Postawić żelatynę nad parą wodną , mieszać aż się ,,rozluźni,, i wsypać glukozę. Uważać, żeby papka się nie zagotowała! Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa. Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wlać olejek migdałowy. Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna (cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznasz ,że masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej). Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty.

  • 2. Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Rozwałkowaną masą można pokrywać torty lub tworzyć z niej różne ozdoby do dekorowania.

Porady

1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest używać barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę. 2. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści. 3.Przed pokrywaniem tortu masą cukrową można tort schłodzić w lodówce . Tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować. 4. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć . Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem , zacznie szybko wysychać i twardnieć. Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskanie gładkiej konsystencji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy