Świetnie nadaje się do tworzenia dekoracji na torty, ciast i muffiny :-)
Porady
1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest używać barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę. 2. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści. 3.Przed pokrywaniem tortu masą cukrową można tort schłodzić w lodówce . Tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować. 4. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć . Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem , zacznie szybko wysychać i twardnieć. Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskanie gładkiej konsystencji.
Komentarze