Masa cukrowa

0 (0 ocen)

Można ozdobić nią przepięknie tort

Składniki:

  • 800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody

Masa cukrowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.
    3. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.
    4. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj.
    5. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.
    6. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwnik. Wyrabiając masę jak plastelinę, dokładnie go wmieszaj.
    7. Masę rozwałkowuje się wałkiem na blacie na bardzo cienki placek, wcześniej podsypując cukrem pudrem, żeby masa się nie przykleiła. średnica musi być sporo większa od ciasta żeby ładnie je pokryło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy