MARYSIEŃKA

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto bardzo znane.Podpatrzyłam :http://www.wielkiezarcie.com/recipe73688.html Lecz zmodyfikowałam po swojemu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt 1 :
    -6 jaj
    -1 szklanka cukru
    -2 łyżki kakao
    -5 łyżek mąki pszennej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt 2:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    beza orzechowa:
    -200 g mielonych orzechów
    -5 białek
    -200 g cukru kryształu
    -1,5 łyżki płynnego miodu
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    powidła węgierkowe-280 g.

    masa budyniowa:
    -1 l. mleka
    -5 żółtek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 białe budynie
    -400 g. masła

    polewa:
    -gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła Ciasto

Marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1 1. biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku.Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem i mieszać już łopatką.Lecz nie za długo, żeby nie opadło. Wyłożyć na blachę 30x40 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok. 30 min w 175*.
  • biszkopt 2 2. biszkopt 2- Postąpić jak przy pierwszym biszkopcie.
  • beza 3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać orzechy,lekko wmieszać. Przełożyć do takiej samej blaszki i piec ok.30 min w 175 *.
  • powidła 4. Pierwszy biszkopt posmarować, połową powideł.
  • masa 5. masa- Żółtka rozmieszać z cukrem. Dodać budyń i mieszać dolewając 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem, dodając jego porcjami.Połową masy posmarować biszkopt z powidłami.
  • beza 6. Przykryć bezą orzechową.
  • powidła 7. Posmarować resztą powideł.
  • masa 8. Wyłożyć resztę masy i rozsmarować.
  • biszkopt 9. Przykryć ostatnim biszkoptem.
  • polewa 10. Na górę wylać polewę czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować