Ciasto Marysieńka

  • wyświetlono: 815 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto z nutą orzechów włoskich :)

Ewelina Ficek
  • 130min

Składniki

Składniki na biszkopt:

7 jajek (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
2 pełne łyżki cukru
2 pełne łyżki kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto orzechowe:

250g orzechów włoskich
5 białek
200g cukru
1,5 łyżki płynnego miodu
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

0,5 litra mleka
1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy
5 żółtek
170g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250g miękkiego masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Marysieńka

  • 1. Przygotowanie:

    Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty.
    Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wszystko pomieszać z ubitymi białkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch wyrównać.Piec przez 30 minut w 180'C do zarumienienia.
    Krem: Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wymieszać z cukrami i ekstraktem. Zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mąki z żółtkami i ugotować budyń. Mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Ubić miękkie masło na gładką masę, dodawać małymi porcjami budyń. Zmiksować na małych obrotach miksera.
    Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
    Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciciasto z orzechamiciasto biszkoptowedo kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Marysieńka

Dodane przez: krys1a

Marysieńka

Bardzo smaczne ciasto.

Marysieńka

Dodane przez: smak i uczucie

Marysieńka

Wygląda na bardzo pracochłonne,...

Kawowa "Marysieńka"

Dodane przez: AnkaFiranka

Kawowa "Marysieńka"

Takie ciasto możecie przygotować...

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE