Ciasto Marysieńka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bardzo smaczne ciasto z nutą orzechów włoskich :)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    7 jajek (osobno białka i żółtka)
    3/4 szklanki cukru
    2 pełne łyżki cukru
    2 pełne łyżki kakao
    5 pełnych łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na ciasto orzechowe:

    250g orzechów włoskich
    5 białek
    200g cukru
    1,5 łyżki płynnego miodu
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:

    0,5 litra mleka
    1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy
    5 żółtek
    170g cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty.
    Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wszystko pomieszać z ubitymi białkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch wyrównać.Piec przez 30 minut w 180'C do zarumienienia.
    Krem: Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wymieszać z cukrami i ekstraktem. Zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mąki z żółtkami i ugotować budyń. Mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Ubić miękkie masło na gładką masę, dodawać małymi porcjami budyń. Zmiksować na małych obrotach miksera.
    Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
    Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować