Marynowany ser żółty w pikantnym oleju

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobre na przegryzkę albo np. jako przystawka na imprezę domową.

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dkg sera żółtego
    1 cebula czerwona
    2-3 gałązki rozmarynu
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 listki laurowe
    5-6 czerwonych papryczek chilli
    2 łyżeczki całego kolorowego pieprzu
    ok. 450 ml oleju
    2-3 słoiki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Ser

Marynowany ser żółty w pikantnym oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser żółty pokroić w kostkę ok.1,5 cm. cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Papryczki chilli pokroić na cienkie krążki. Rozmaryn opłukać i osuszyć. Ser z czosnkiem, cebulą i papryczkami włożyć do słoików, dodać gałązki rozmarynu porwane na kawałki, listki laurowe i ziarenka pieprzu. zalać wszystko olejem tak żeby składniki nie wystawały. dobrze zakręcić słoik i odstawić do lodówki. Po 3-4 dniach jest już gotowy do jedzenia. Smacznego

Porady

Słoiki najlepsze są szerokie i niskie, ja używam takich po konserwach mięsnych. W lodówce taki ser można przechowywać do 3 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować