Marynowany ser w oleju

4.49 (181 ocen)

Aromatyczny ser kozi z oliwkami. Idealny dodatek do pizzy, sałatek lub osobna przekąska.

Składniki:


  • 250 g sera (Manchego, Gouda, świeży kozi, feta, oscypek)
    kilka oliwek czarnych i zielonych
    Marynata:
    100 ml oliwy lub oleju
    3 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
    1,5 łyżki płynnego miodu (ilość do smaku)
    1 łyżka mieszanki ziołowej: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn (można wziąć również drobno posiekane świeże zioła - koperek, pietruszka, itp.)
    ząbek czosnku, drobno posiekany (do smaku)
    szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marynowany ser w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W szklanym słoiku dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty (można dodać jakieś przyprawy do smaku, pieprz kolorowy, kapary, nie bójmy się eksperymentować). Kroimy ser w drobną kostkę (2-2,5 cm) lub podłużne kawałki, wkładamy do marynaty. Wkładamy oliwki. Zamykamy słoik. Ser marynujemy przez 1-2 godzin w temperaturze pokojowej. Ser jest gotowy do spożycia. Możemy go przechowywać dłużej w chłodnym zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować