Marynowany pstrąg z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyszczam z łusek. Kroję na 4 kawałki i marynuję przez noc w powstałej marynacie z czosnku, harissy, sosu sojowego i oliwy
2.Ziemniaki obieram, myję - mniejsze pieke w całości, większe kroje na kawalki - by równo się upiekły. Skrapiam olejem i nacieram solą , piekę przez około 45 minut w 200'C
3.Na mandolinie scieram marchewkę, ogórka i cebulę. Mieszam warzywa i przed podaniem oblewam sosem : wymieszany w słoiczku olej, ocet, musztarda, miód, przyprawy. Dopiero na wierzchu układam kwiaty.
4.Do piekarnika wkładam razem z marynata kawałki ryby - skóra do blachy
na 20 min w 200'C
5.Gorące ziemniaki układam obok 2 kawałków ryby i sałatki, całość obsypuję kolendra
Komentarze