Marynowany pstrąg z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką

4.75 (4 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Wiosenne lekkie i kolorowe danie

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 200 g fileta pstrąga tęczowego
    1 łyżeczka harissy
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy
    1 ząbek czosnku

    1 batat
    4 ziemniaki
    4 łyżki oleju
    sól

    1 marchewka
    1/2 czerwonej cebuli
    1 ogórek
    1łyżeczka miodu
    1łyżeczka musztardy
    1łyzeczka octu balsamicznego
    3 łyżeczki oleju
    sól, pieprz
    kwiaty bratka
    kolendra do posypania
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Marynowany pstrąg z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczam z łusek. Kroję na 4 kawałki i marynuję przez noc w powstałej marynacie z czosnku, harissy, sosu sojowego i oliwy
  • 2. Ziemniaki obieram, myję - mniejsze pieke w całości, większe kroje na kawalki - by równo się upiekły. Skrapiam olejem i nacieram solą , piekę przez około 45 minut w 200'C
  • 3. Na mandolinie scieram marchewkę, ogórka i cebulę. Mieszam warzywa i przed podaniem oblewam sosem : wymieszany w słoiczku olej, ocet, musztarda, miód, przyprawy. Dopiero na wierzchu układam kwiaty.
  • 4. Do piekarnika wkładam razem z marynata kawałki ryby - skóra do blachy
    na 20 min w 200'C
  • 5. Gorące ziemniaki układam obok 2 kawałków ryby i sałatki, całość obsypuję kolendra
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować