Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

  • wyświetlono: 201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

na jaśminowym ryżu, pachnącym bazylią z pieczonymi w chili krewetkami w otoczce warzywnych pereł skąpanych w szafranowo-kaparowym bulionie

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
- pasta Tom-Yum: 1 łyżeczka
- cukier trzcinowy: 40 gramów
- wino białe: 90 mililitrów
- cytryna: 1 sztuka
- halibut: 400 gramów
- jaśminowy ryż: 200 gramów
- bazylia suszona Kamis: 1 szczypta
- masło: 1 łyżka
- przyprawa chili w proszku Kamis: 1 szczypta
- krewetki 31\40: 8 sztuk
- olej do smażenia: 3 łyżki
- marchew: 100 gramów
- cukinia: 100 gramów
- biała rzepa: 100 gramów
- szafran Kamis: 1 szczypta
- bulion warzywny: 200 mililitrów
- kapary: 8 sztuk
- sól morska Kamis: 1 opakowanie
- pieprz kolorowy Kamis: 1 opakowanie
- papier Saga do gotowania i smażenia: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

  • 1. Robimy karmel z cukru trzcinowego, następnie dodajemy białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny, zagotowujemy, miksujemy, doprawiamy do smaku i studzimy. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalewamy wcześniej wyporcjowanego halibuta, którego później smażymy na patelni wyłożonej papierem.
  • 2. Ryż jaśminowy gotujemy na osolonej wodzie, gdy zaczyna robić się miękki wykładamy go na blachę – ważne, aby nie przelewać go zimną wodą. Delikatnie gotujemy go na bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawiając do smaku.
  • 3. Oczyszczone krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i sproszkowanym chili, następnie smażymy je po obu stronach - powinny być trochę pikantne.
  • 4. Z marchewki, cukinii i rzepy wycinamy kulki, które następnie gotujemy. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów, który następnie przecedzamy przez sito doprawiając go do smaku. Powstały wylewamy na talerz, układamy na nim halibuta i warzywne perły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

halibutkrewetkiobiadwarsztaty akademii kulinarnej

Komentarze

Podobne przepisy

image-16kpu7c

Dodane przez: Magster

MARYNOWANY FILET Z INDYKA PIECZONY W ANANASACH

Tak zamarynowane mięso jest kruche...

potrawa

Dodane przez: maalikaa

Filet z pastą paprykową

Bardzo smaczny sposób na pierś...

Marchewkowy halibut

Dodane przez: Martyna1991

Marchewkowy halibut

Halibuta jadłam pierwszy raz w...

Filet z kurczaka w kiwi w asyście salsy z papryki

Dodane przez: 2milutka

Marynowany filet kurczaka w kiwi z salsą...

Filet z kurczaka zamarynowany w...

Halibut z sosem pomidorowym i salsą

Dodane przez: Gregorhspeed

Halibut z sosem pomidorowym i salsą

Idealna ryba na piątkowy obiad.

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Filet z kurczaka w keczupie i majonezie

Mięso z piersi kurczaka tak przygotowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE