Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

na jaśminowym ryżu, pachnącym bazylią z pieczonymi w chili krewetkami w otoczce warzywnych pereł skąpanych w szafranowo-kaparowym bulionie

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - pasta Tom-Yum: 1 łyżeczka
    - cukier trzcinowy: 40 gramów
    - wino białe: 90 mililitrów
    - cytryna: 1 sztuka
    - halibut: 400 gramów
    - jaśminowy ryż: 200 gramów
    - bazylia suszona Kamis: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - przyprawa chili w proszku Kamis: 1 szczypta
    - krewetki 31\40: 8 sztuk
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - marchew: 100 gramów
    - cukinia: 100 gramów
    - biała rzepa: 100 gramów
    - szafran Kamis: 1 szczypta
    - bulion warzywny: 200 mililitrów
    - kapary: 8 sztuk
    - sól morska Kamis: 1 opakowanie
    - pieprz kolorowy Kamis: 1 opakowanie
    - papier Saga do gotowania i smażenia: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marynowany pastą tom-yum i trzcinowym cukrem filet halibuta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy karmel z cukru trzcinowego, następnie dodajemy białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny, zagotowujemy, miksujemy, doprawiamy do smaku i studzimy. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalewamy wcześniej wyporcjowanego halibuta, którego później smażymy na patelni wyłożonej papierem.
  • 2. Ryż jaśminowy gotujemy na osolonej wodzie, gdy zaczyna robić się miękki wykładamy go na blachę – ważne, aby nie przelewać go zimną wodą. Delikatnie gotujemy go na bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawiając do smaku.
  • 3. Oczyszczone krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i sproszkowanym chili, następnie smażymy je po obu stronach - powinny być trochę pikantne.
  • 4. Z marchewki, cukinii i rzepy wycinamy kulki, które następnie gotujemy. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów, który następnie przecedzamy przez sito doprawiając go do smaku. Powstały wylewamy na talerz, układamy na nim halibuta i warzywne perły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować