Marynowany pastą tom-yum i trzcinowym cukrem filet halibuta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy karmel z cukru trzcinowego, następnie dodajemy białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok z cytryny, zagotowujemy, miksujemy, doprawiamy do smaku i studzimy. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalewamy wcześniej wyporcjowanego halibuta, którego później smażymy na patelni wyłożonej papierem.
2.Ryż jaśminowy gotujemy na osolonej wodzie, gdy zaczyna robić się miękki wykładamy go na blachę – ważne, aby nie przelewać go zimną wodą. Delikatnie gotujemy go na bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawiając do smaku.
3.Oczyszczone krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i sproszkowanym chili, następnie smażymy je po obu stronach - powinny być trochę pikantne.
4.Z marchewki, cukinii i rzepy wycinamy kulki, które następnie gotujemy. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów, który następnie przecedzamy przez sito doprawiając go do smaku. Powstały wylewamy na talerz, układamy na nim halibuta i warzywne perły.
Komentarze