Marynowany kolorowy kalafior

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Marynowanie warzyw to jeden z moich sposobów, by nic w kuchni się nie marnowało.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior użyłam różyczek kolorowego kalafiora

    proporcje na 1 litr zalewy:
    szklanka octu z białego wina
    3 szklanki wody
    3 łyżki miodu
    łyżka soli
    łyżeczka kolorowego pieprzu
    łyżeczka kolendry
    kilka listków laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2-3 ząbki czosnku lub suszony czosnek w płatkach

Marynowany kolorowy kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na różyczki, przekładamy do słoików.
    Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zakręcamy. Po wystudzeniu, słoiki przekładamy do lodówki. Po 3 dniach kalafior jest gotowy do jedzenia - pyszny i przyjemnie chrupiący.

Komentarze

Podobne przepisy