MARYNOWANY IMBIR

0 (0 ocen)

Imbir jest bardzo zdrowy całą jesień i zimę gości u mnie w domu . teraz postanowiłam zrobić go w postaci marynowanej przepis jest trochę przerobiony ale smakuje praktycznie tak samo

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    300 g imbiru
    Zalewa octowa:
    - 1 szkl octu
    - 5 szkl wody
    - 5 łyżek cukru
    - 1 łyżka soli
    - 5-8 ziarenek ziela angielskiego
    - 5 liści laurowych

Marynowany imbir - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15at0mm 1. WYKONANIE :
    Imbir obieramy za pomocą łyżeczki , następnie za pomocą obieraczki do ziemniaków ( ja mam bardzo ostrą ) skrawamy imbir w cienkie plasterki.
    Następnie z wody , octu , cukru soli i ziela oraz liścia laurowego zagotowujemy zalewę octową . W wyparzonych słoiczkach układam imbir dość ciasno , zalewam gorącą zalewą i mocno zakręcam zakrętki odstawiam do góry dnem na całą noc potem przechowuje w lodówce . Gotowe smacznego .

Porady

z reszty zalewy robię marynowana czerwoną cebulę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy