MARYNOWANY FILET Z INDYKA PIECZONY W ANANASACH

4.5 (199 ocen)

Tak zamarynowane mięso jest kruche i aromatyczne, dodatek ananasów dodaje mu słodko-kwaśnego posmaku.

Składniki:

  • 1 pierś z indyka

    Marynata:
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżeczki imbiru
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki pieprzu młotkowego kolendrą

    Dodatkowo:
    mała puszka ananasów w zalewie
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marynowany filet z indyka pieczony w ananasach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać.
  • 2. Mięso umyć, pokroić na cieńsze plastry, jeśli potrzeba lekko rozbić młokiem.Przełożyć do naczynia i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny lub całą noc.Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć mięso z obu stron. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym można polać marynatą która pozostała w naczyniu. Podlać sokiem z ananasów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie ok. 1-1,5 godziny.
  • 3. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojne w kostkę ananasy.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą, zagęścić sos.Podawać z kaszą lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować