Marynowany, czeski hermelin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Serki przekrawamy na pół, smarujemy jedną z połówek startym czosnkiem
i składamy.
Jeśli mamy wystarczająco duży wlot słoika, nie przepoławiamy serków,
ja jednak miałam zbyt mały i musiałam je przekroić.
2.Na dno czystego słoika wrzucamy dwa listki laurowe, 2 przekrojone na
pół papryczki chilli, dwa ziarenka ziela angielskiego i gałązkę
rozmarynu.
Na przyprawy kładziemy dwa kawałki serka, ozdabiamy papryką zieloną i
czerwonym pieprzem.
3.Ponownie robimy warstwę z przypraw oraz sera aż do skończenia składników.
Na sam koniec całość zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i odstawiamy w
chłodne miejsce na tydzień.
Doskonała przekąska podczas procentowego spotkania z przyjaciółmi. ;)
Oliwę po odcedzeniu można wykorzystać ponownie. ;)
Komentarze