Marynowane zielone szparagi z marchewką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sezon na szparagi uważamy za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    500 g młodej marchwi
    1 łyżka masła
    1 jajko
    4 łyżki białego octu winnego
    2 łyżeczki musztardy Dijon
    czarny pieprz
    sól
    8 łyżek oliwy z oliwek
    2 garście świeżo posiekanej trybuli
    1 łyżka prażonych płatków migdałowych

Marynowane zielone szparagi z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane zielone szparagi z marchewką 1. Szparagi umyłem, zdrewniałe końce odkroiłem. Marchewkę oczyściłem i obrałem. W 2 litrach wody zagotowałem z 2 łyżeczkami soli i masłem. Gotowałem w niej warzywa na półtwardo ok. 12 minut. Na średnim ogniu. Następnie osączyłem. Jajko ugotowałem na twardo.
    Marynata : ocet, musztardę, sól, pieprz wymieszałem z oliwą i 5 łyżkami wywaru z jarzyn. Dodałem trybulę. Marynatą zalałem jarzyny i odstawiłem na 2 godziny.
    Jajko obrałem , drobno posiekałem i posypałem nim warzywa. Przed podaniem posypałem płatkami migdałów.

Komentarze

Podobne przepisy