Marynowane zielone szparagi

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Surowe zielone szparagi marynuję w zalewie z octu winnego i oleju rzepakowego. W ten sposób otrzymuję pyszną i chrupiącą przekąskę lub dodatek do obiadu. Dzięki użyciu octu winnego, nie spirytusowego marynata jest delikatna bez ostrego drażniącego smaku i zapachu.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    200 g mini kolorowych słodkich papryczek
    mała czerwona cebula

    do każdego słoika:
    liść laurowy
    2 ziela angielskiego
    kilka ziarenek kolorowego pieprzu
    kilka ziarenek kozieradki
    kilka ziarenek gorczycy
    łyżeczka oregano
    ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    plasterek imbiru

    zalewa:
    1 szklanka octu z białego wina lub jabłkowego
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane zielone szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi przycinamy by zmieściły się do słoików.
    Do każdego słoika wkładamy przyprawy.
    Szparagi układamy pionowo, dodajemy po kawałku kolorowej papryki i plasterku cebuli.
    Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Zalewamy warzywa. Warzywa powinny być całkowicie pokryte zalewą. Słoiki zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 dni. Po tym czasie szparagi są gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować