Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową

  • wyświetlono: 78 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką.

Ewelina Marcin
  • 4 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

360g świeżego łososia

Marynata:
4 łyżki ginu
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Pasta koperkowa:
50g świeżego koperku
100g migdałów
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
40g parmezanu
sól
pieprz

Dodatkowo:
2 bagietki
1 pęczek szparagów
oliwa
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową

  • 1. Marynata:
    Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Łososia pokroić na cienkie plastry-steki, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60sekund z każdej strony.
  • 3. Pasta koperkowa:
    Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
  • 5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.
  • 6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośrybalatoobiadwiosnaGrillsmacznyszybkizdrowygrillowanieginrybny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Karafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i groszkiem

Dodane przez: Martyna1991

Kalafior w mięsnej skorupce z kukuryczą i...

Delikatny gotowany kalafior , mieszanka...

schab w sosie z grzybami

Dodane przez: Bożena Z.

Schab duszony w sosie z grzybami

soczysty i aromatyczny -polecam

Roladki z kurkami i serem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Roladki z kurkami i serem

Kurki to bardzo smaczne grzyby,...

ziemniaki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ziemniaki w koszulkach z boczku

Ziemniaki jemy kilka razy w tygodniu,...

buraczki z majonezem

Dodane przez: klementynka

buraczki z majonezem i żurawiną

Niedawno od znajomej pani dostałam...

Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek i bułki)

Dodane przez: 2milutka

Fit kotleciki z indyka i cukinii (bez jajek...

Lekkie kotleciki z mielonego indyka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE