Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową

  • wyświetlono: 51 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zdrowa rybka z rusztu w postaci pachnących cytrusami i jałowcem delikatnych steków otulonych niezwykle aromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką.

Ewelina Marcin
  • 4 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

360g świeżego łososia

Marynata:
4 łyżki ginu
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Pasta koperkowa:
50g świeżego koperku
100g migdałów
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
40g parmezanu
sól
pieprz

Dodatkowo:
2 bagietki
1 pęczek szparagów
oliwa
sól
pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane w ginie i cytrusach grillowane steki z łososia z pastą koperkową

  • 1. Marynata:
    Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Łososia pokroić na cienkie plastry-steki, zalać marynatą, odstawić na bok i marynować około 30-40 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową, ułożyć steki łososia i smażyć około 40-60sekund z każdej strony.
  • 3. Pasta koperkowa:
    Koper umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać oliwę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i zgrillować na patelni grillowej.
  • 5. Bagietkę pokroić na kromki grubości 1 cm i również zgrillować na patelni grillowej aż się zrumienią.
  • 6. Gotowe steki łososia podawać z szparagami i bagietką posmarowaną pastą koperkową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośrybalatoobiadwiosnaGrillsmacznyszybkizdrowygrillowanieginrybny obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Brukselka w mleku kokosowym i pomarańczy

Dodane przez: anik9

Brukselka z ziemniakami w mleku kokosowym...

Tak uduszone warzywa są niesamowicie...

Roladki z kurkami i serem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Roladki z kurkami i serem

Kurki to bardzo smaczne grzyby,...

Filety z udek zapiekane w ketchupie

Dodane przez: Martyna1991

Filety z udek zapiekane w ketchupie

Soczyste , słodko-ostre filety...

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI

Dodane przez: magdzia44448

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI

Smaczna i prosta sałatka obiadowa....

Kotleciki ryżowe z szynką i serem

Dodane przez: beniawojt

Kotleciki ryżowe z szynką i serem

Kotleciki ryżowe to świetna alternatywa...