Marynowane udka z kurczaka z ziołami i sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Udek:
Udka z kurczaka natrzeć musztardą, sosem, papryką i przyprawami. Odstawić na godzinę. Następnie umyć dokładnie ziemniaki ale nie obierać, pokroić na półksiężyce. Czosnek również obrać i zgnieść, dla uzyskania aromatu.
Wszystko poukładać na blaszce i posolić. Piec w 200 stopniach, przez godzinę.
2.Przygotowanie sosu:
Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na dużej patelni roztopić połowę ilości masła i połowę oliwy, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek a po minucie wlać wino (jeśli go używamy). Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty.
Dodać pozostałe masło i oliwę, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać natkę, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię z kurkami włożyć ugotowane i odcedzone kluski śląskie, kopytka, ziemniaki czy makaron. Wymieszać, podgrzać i podawać. W miarę upływu czasu sos gęstnieje, można go rozcieńczać wodą.
Komentarze