Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
-1 kg filetów solonych
-200 g cebuli
-200 g papryki konserwowej
-150 g ogórków konserwowych
-500 ml mleka
-2 łylżki majeranku
-500 ml oleju
Marynata:
-250 ml octu białego winnego
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-10 ziaren pieprzu czarnego
Marynowane śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty mieszamy z 250 ml wody i zagotowujemy. Śledzie moczymy 6 godzin, następnie 2 godziny w mleku, odsączamy, kroimy w kawałki i zalewamy w słoju ostudzoną marynatą. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Ogórki i paprykę kroimy w słupki, cebulę w talarki. Wyjmujemy śledzie z marynaty. Mieszamy z ogórkami, papryką, cebulą i majerankiem. Wkładamy do słoja, zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamh na 12 godzin do lodówki.
Komentarze