Marynowane śledzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -1 kg filetów solonych
    -200 g cebuli
    -200 g papryki konserwowej
    -150 g ogórków konserwowych
    -500 ml mleka
    -2 łylżki majeranku
    -500 ml oleju
    Marynata:
    -250 ml octu białego winnego
    -3 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -10 ziaren pieprzu czarnego

Marynowane śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy z 250 ml wody i zagotowujemy. Śledzie moczymy 6 godzin, następnie 2 godziny w mleku, odsączamy, kroimy w kawałki i zalewamy w słoju ostudzoną marynatą. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Ogórki i paprykę kroimy w słupki, cebulę w talarki. Wyjmujemy śledzie z marynaty. Mieszamy z ogórkami, papryką, cebulą i majerankiem. Wkładamy do słoja, zalewamy olejem, zakręcamy i odstawiamh na 12 godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy