Marynowane rydze w zalewie miodowej

4.47 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Smaczna inna wersja grzybków.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 kg grzybów
    1 szklanka octu 10%
    4 szklanki wody
    4 łyżki cukru
    3 łyżki soli
    2 łyżki miodu
    gorczyca, pieprz, liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane rydze w zalewie miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obrać , oczyścić i umyć. Zalać wodą, posolić i ugotować( ok. 1 łyżeczka na litr wody). Gotować ok. 10 min. Do wody dodać pół szklanki octu( grzyby nie tracą koloru).
    Przygotować zalewę. Wymieszać w garnku wszystkie składniki(bez przypraw). Postawić na ogniu i zagotować. Grzyby ułożyć w słoikach, dodać do nich przyprawy, na końcu zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować słoiki przez ok. 15 min. Wyjąć słoiki z wrzątku, dokręcić i odstawić w ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować