Marynowane rydze w zalewie miodowej

  • wyświetlono: 1779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczna inna wersja grzybków.

egelina
  • 8 porcje
  • 60min

Składniki

2 kg grzybów
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki soli
2 łyżki miodu
gorczyca, pieprz, liście laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane rydze w zalewie miodowej

  • 1. Grzyby obrać , oczyścić i umyć. Zalać wodą, posolić i ugotować( ok. 1 łyżeczka na litr wody). Gotować ok. 10 min. Do wody dodać pół szklanki octu( grzyby nie tracą koloru).
    Przygotować zalewę. Wymieszać w garnku wszystkie składniki(bez przypraw). Postawić na ogniu i zagotować. Grzyby ułożyć w słoikach, dodać do nich przyprawy, na końcu zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować słoiki przez ok. 15 min. Wyjąć słoiki z wrzątku, dokręcić i odstawić w ciemne miejsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyRydzePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Kurki w occie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kurki marynowane w zalewie octowej

Kurki to moje ulubione grzyby dlatego,...

pikle

Dodane przez: izaa_a

pikle ogórkowe w miodowej zalewie

jednym z moich ulubionych przepisów...

Rydze marynowane

Dodane przez: AnetaSłużałek

Rydze marynowane

Bardzo dobre jako zakąska na impreze...

Dodane przez: kasiunia69666

Ogórki w zalewie miodowej

Mój mąż uwielbia te ogórki.

image-0gtey50

Dodane przez: TasteTherapy

Marynowana cukinia w zalewie curry

Delikatnie słodka, delikatnie kwaśna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE