Marynowane rolmopsy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna na święta ale i na piątkowy dodatek do obiadu

  • 60 min

Składniki:

  • 8 płatów filetów śledziowych bez skóry
    woda do namoczenia śledzi
    2 łyżki octu
    1 łyżka cukru
    2 ogórki konserwowe
    1 cebula
    musztarda francuska
    marynata:
    pół szklanki octu
    1,5 szklanki wody
    3 cebule
    liść laurowy
    4 ziarenka pieprzu
    4 ziarenka ziela angielskiego
    5 łyżeczek cukru
    sól

Marynowane rolmopsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe namoczyć w wodzie z 2 łyżkami octu i 1 łyżką cukru.
    Jeśli nie są zbyt słone wystarczy 20min.
  • 2. Marynata:
    Obrać cebulę i pokroić w plastry.
    Do garnka wlać wodę, ocet i cukier.
    Dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
    Zagotować i doprawić solą do smaku.
    Do gotującej się marynaty wrzucić pokrojoną cebulę i gotować 3minuty.
  • 3. Przygotowanie rolmopsów:
    Cebulę obrać i pokroić w słupki.
    Ogórki pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki.
    Osuszone filety śledziowe posmarować musztardą.
    Na każdym filecie układać słupek cebuli i kawałek ogórka.
    Zawijać w roladki spinając wykałaczkami.
    Rolmopsy rozłożyć w głębokim talerzu i zalać marynatą.
    Rolmopsy powinny postać przynajmniej 2 dni w marynacie, aby dobrze przeszły jej smakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy