Marynowane piersi z kurczaka z avokado

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekkie białe mięso kurczaka świetnie komponuje się z panierowanymi na złoto krążkami avokado.

  • 45 min

Składniki:


  • 4 piersi z kurczaka
    2 avokado
    cytryna
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta
    2 łyżki słodkiej papryki
    łyżka ostrej papryki
    3 łyżki oleju arachidowego
    sól ,pieprz

Marynowane piersi z kurczaka z avokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane piersi z kurczaka z avokado 1. Wymieszałem w salaterce sok z cytryny ze słodką i ostrą papryką , solą i pieprzem. Dodałem zmiażdżone ząbki czosnku . Włożyłem piersi kurczaka , starannie obtoczyłem w marynacie , pozostawiłem w lodówce na ok. 2 godziny.
    Podgrzałem olej na patelni , położyłem odsączone z marynaty piersi. Smażyłem z każdej strony po około 10 minut. Dodałem pozostałą marynatę i trzymałem razem z kurczakiem na małym ogniu.
    Obrałem avocado i pokroiłem na plastry o grubości około pół centymetra . Rozgrzałem pozostały na patelni olej. Krążki avocado obtoczyłem w tartej bułce i smażyłem na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony.
    Usmażone piersi kurczaka pokroiłem w cienkie plastry , położyłem na talerzu , obok umieściłem krążki usmażonego avocado.

Komentarze

Podobne przepisy