Marynowane pieczarki

  • wyświetlono: 3627 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 0

Zaletą tych pieczarek jest to że można je robić o każdej porze roku. Są bardzo smaczne i zdrowsze niż te kupione w sklepie-bo nie zawierają chemii.

uuuuuunazwy-1

Składniki

5kg małych pieczarek
4 marchewki obrane i pokrojone w krążki
3 cebule obrane pokrojone w krążki
MARYNATA:

250ml octu 10%
750ml wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
liść laurowy angielskie ziele i odrobina gorczycy

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane pieczarki

  • 1. Pieczarki opłukać. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i łyżkę octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty gotujemy od momentu zagotowania przez 5 minut. Do każdego słoika warto przed zalaniem marynatą dodać kilka ziaren gorczycy.
  • 3. Na dno słoików układamy parę krążków cebuli i marchewki , wsypujemy pieczarki, na wierzch nakładamy znowu po odrobinie marchewki i cebuli.
    Zalewamy marynatą, pasteryzujemy około 10 minut

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaPrzetworymarynataprzetwory na zimęprzetwory domowe

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Oryginalne pikle z grzybów, warzyw...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE