Marynowane pieczarki

4.49 (166 ocen)

Zaletą tych pieczarek jest to że można je robić o każdej porze roku. Są bardzo smaczne i zdrowsze niż te kupione w sklepie-bo nie zawierają chemii.

Składniki:

  • 5kg małych pieczarek
    4 marchewki obrane i pokrojone w krążki
    3 cebule obrane pokrojone w krążki
    MARYNATA:

    250ml octu 10%
    750ml wody
    4 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    liść laurowy angielskie ziele i odrobina gorczycy
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki opłukać. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli i łyżkę octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty gotujemy od momentu zagotowania przez 5 minut. Do każdego słoika warto przed zalaniem marynatą dodać kilka ziaren gorczycy.
  • 3. Na dno słoików układamy parę krążków cebuli i marchewki , wsypujemy pieczarki, na wierzch nakładamy znowu po odrobinie marchewki i cebuli.
    Zalewamy marynatą, pasteryzujemy około 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować