Marynowane pieczarki

  • wyświetlono: 259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pieczarki marynowane często wykorzystuje się do różnych sałatek, ale również podaje się je jako dodatek do obiadu, dlaczego więc nie przygotować by ich samemu?

jolao
  • 1 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

1 kg drobnych pieczarek
1 łyżeczka soli
woda do gotowania
3 marchewki
1 cebula
10 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka białej gorczycy

Zalewa:
600 ml wody
250 ml octu 10%
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane pieczarki

  • 1. Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak aby pokryła pieczarki, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.

    Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

    Składniki zalewy zagotowujemy.

    Odsączone pieczarki razem z pokrojoną cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.

    Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiMama mnie nauczyłaPrzetworyjesieńmarynowane

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Oryginalne pikle z grzybów, warzyw...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE