Marynowane pieczarki

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pieczarki marynowane często wykorzystuje się do różnych sałatek, ale również podaje się je jako dodatek do obiadu, dlaczego więc nie przygotować by ich samemu?

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg drobnych pieczarek
    1 łyżeczka soli
    woda do gotowania
    3 marchewki
    1 cebula
    10 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka białej gorczycy

    Zalewa:
    600 ml wody
    250 ml octu 10%
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, tak aby pokryła pieczarki, solimy i gotujemy ok. 5 minut od momentu zagotowania.

    Marchewki i cebulę obieramy, marchew kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

    Składniki zalewy zagotowujemy.

    Odsączone pieczarki razem z pokrojoną cebulą, marchewką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gorczycą umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 25 minut.

    Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować