Marynowane papryczki cherry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Papryki cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papryka cherry 2 kg
    czosnek 1 ząbek na słoik
    liście laurowe 1-2 szt na słoik
    parę ziaren ziela angielskiego na słoik
    gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
    koper po 1 baldaszek do słoika
    cukier 3 łyżki
    sól 3 łyżki
    ocet 10% 3 szklanki
    woda 15 szklanek
    1 łyżka oleju na 1 słoik

Marynowane papryczki cherry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane papryczki cherry. 1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

    Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldach kopru, czosnek, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy