Marynowane opieńki

4.5 (168 ocen)

  • 15 min

Pyszne grzyby...nie może ich zabraknąć na zimowym stole.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    opieńki

    Na marynatę:

    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    plastry cebuli - jak ktoś lubi dużo to dodaje dużo a jak mniej to kilka plasterków wystarczy
    2-3 liście laurowe
    3-4 ziarna kardamonu
    ok. 1 łyżeczki gorczycy białej
    cukier do smaku - zależy jak kto lubi
    ocet w stosunku do wody 1:2,5 czyli np. 1 szklanka octu na 2,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane opieńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Opieńki marynowane 1. Opieńki obrać i opłukać na sicie - nie zalewamy i nie moczymy grzybów w wodzie bo chłoną ją jak gąbka.
    Osączone opieńki obgotowujemy, odcedzamy a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
    Odcedzamy na sicie.
    Przygotowujemy zalewę.
    Wszystkie składniki zalewy gotujemy chwilę a następnie wrzucamy do niej osączone grzyby i gotujemy razem 3-4 minuty.
    Gorące grzyby przekładamy następnie do słoików razem z zalewą, zakręcamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Opieńki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować