14 młodych buraczków
2 szklanki wody
3/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 płaska łyżka soli
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania przepisu:
Marynowane, młode buraczki
1.
Buraczki odcinamy od botwinki i gotujemy aż będą lekko miękkie (ale tak, żeby widelec jeszcze stawiał opór). Następnie przelewamy je zimną wodą, obieramy ze skórki i odcinamy końcówki.
Buraczki układamy wraz z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim w czystych, wyparzonych słoiczkach (mi wyszedł 1 litrowy i dwa pół litrowe słoiczki).
Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy sól i cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy buraczki, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 10 - 15 minut, odkładamy otulone kocem na zakrętce do całkowitego wystygnięcia.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze