Marynowane, młode buraczki

  • wyświetlono: 960 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Najlepsze z kluskami śląskimi i mięskiem. ;)

IMG_20181227_123213_867
  • 60min

Składniki

14 młodych buraczków
2 szklanki wody
3/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 płaska łyżka soli
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane, młode buraczki

  • 1. Buraczki odcinamy od botwinki i gotujemy aż będą lekko miękkie (ale tak, żeby widelec jeszcze stawiał opór). Następnie przelewamy je zimną wodą, obieramy ze skórki i odcinamy końcówki.

    Buraczki układamy wraz z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim w czystych, wyparzonych słoiczkach (mi wyszedł 1 litrowy i dwa pół litrowe słoiczki).

    Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy sól i cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy buraczki, mocno zakręcamy.

    Pasteryzujemy przez 10 - 15 minut, odkładamy otulone kocem na zakrętce do całkowitego wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babciczosnekburakiczosnek_niedzwiedzidomowe_przetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki z rozmarynem

Dodane przez: PolskaGotuje

Marynowane buraczki z rozmarynem

To mogłaby być piękna historia...

Kiszone buraczki mielone, marynowane.

Dodane przez: weronika63

Kiszone buraczki mielone, marynowane

Bardzo dobre wykorzystanie buraczków...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Marynowane buraczki z papryką

Doskonała jarzynka do obiadu, a...

Marynowane buraczki z papryką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowane buraczki z papryką na cały rok

Przepyszna sałatka, którą jadłam...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Buraczki konserwowe

Dodane przez: bogusia82

Buraczki konserwowe

Bardzo lubię malutkie marynowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE