Marynowane maślaki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg maślaków
    1 szklanka octu 10 %
    1 l wody
    liście laurowe
    ziele angielski
    1 cebula
    1 pełna łyżka soli
    1 pełna łyżka cukru
    ziarna pieprzu

Marynowane maślaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane maślaki 1. Maślaki obrałem ze skórki, oczyściłem z błon, dokładnie opłukałem. Tak przygotowane grzyby włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutki główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi maślakami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy