Marynowane liście winogron

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Liście winogronowe to świetna baza pod gołąbki. Teraz jest idealny sezon, aby je zamarynować do słoików!

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 1 słoik 1 l:
    Liście winogron - 50 sztuk
    Czosnek - 1 ząbek
    Liść laurowy - 2 sztuk
    Ziele angielskie - 3 sztuki
    Pieprz ziarnisty - 5 sztuk
    Gorczyca - 1 łyżeczka
    Zalewa:
    Woda - 750 ml
    Ocet - 150 ml
    Sól - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wina Marynata

Marynowane liście winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowane liście winogron 1. Liście muszą być dość duże - wielkości dłoni, niezniszczone, ładne. Liście zbieramy, myjemy, obcinamy łodyżki krótko. Liście trzeba sparzyć. Ja układałam je po 10 sztuk, układałam w durszlaku i wkładałam durszlak do garnka z gotującą się wodą. Kiedy liście zmienią kolor wyciągamy je i przelewamy je obficie zimną wodą.
  • Marynowane liście winogron 2. Liście ułożone po 10 sztuk zawijamy. Najlepiej zawinąć boki i całość zwinąć w rulon. Układamy do słoika. Dodajemy czosnek, ziele, pieprz, gorczycę.
    Składniki na zalewę gotujemy. Liście w słoiku zalewamy marynatą i zakręcamy.
    Słoik pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liście winogron Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować