Marynowane jajka w kurkumie i szafranie

  • wyświetlono: 763 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Tak przygotowane jajka doskonale smakują i cudnie się prezentują na świątecznym stole. Ich smak jest ciekawą odmianą dla kuchni tradycyjnej. W przygotowaniu bardzo proste , z dostępnych produktów.

123
  • 10 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

10 jajek ugotowanych na twardo
Marynata:
1,5 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10 %
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka kurkumy
szczypta szafranu
2 listki laurowe
po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Dodatkowo:
2 słoiki po 0,5 l.

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane jajka w kurkumie i szafranie

  • Marynowane jajka w kurkumie i szafranie1. Składniki marynaty doprowadzam do zagotowania, studzę. Jajka obieram ze skorupek, układam w słoikach , zalewam marynatą , odstawiam do dnia następnego. Na drugi dzień jajka są gotowe do spożycia:)

Porady

Tak przygotowane jajka podaję w towarzystwie rzeżuchy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkakurkumaWielkanocśniadanieszafranmarynata

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowane jajka

Dodane przez: alaaa

Marynowane jajka

Jajka od przepiórek są zdrowsze...

Jajka marynowane z papryką i selerem naciowym

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka marynowane z papryką i selerem naciowym

Marynowane jajka, które aromat...

jajka w burakach

Dodane przez: Bernika

Jajka przepiórcze marynowane w burakach

Przepis prosty jak budowa cepa,...

Jaja marynowane w buraczkach z koperkową pastą

Dodane przez: paulisia_elk

Jajka marynowane w buraczkach z koperkową...

Kolorowe jajeczka na przywołanie...

Jajka marynowane

Dodane przez: RedakcjaPP

Jajka marynowane

Te oryginalne jajka robiłam już...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE