Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki

  • wyświetlono: 10894 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 2

Uwielbiam spacery po lesie, o każdej porze roku można w nim znaleźć prawdziwe skarby, zwłaszcza jesienią - grzyby. Marynowane najlepsze.

Katarzyna Janeczko

Składniki

Dowolne grzyby - maślaki, rydze, borowiki, podgrzybki,(u mnie każdy gatunek w osobnym słoiku)

Na każdy słoik
kilka plasterków cebuli
kulki ziela angielskiego
kulki pieprzu kolorowego
gorczyca
liście laurowe

Zalewa
4 szklanki wody
1 łyża soli
1 szklanka octu
1/4 szklanki cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane grzyby - maślaki, rydze, prawdziwki

  • 1. Grzyby przebrać z traw i leśnych zanieczyszczeń, opłukać 2-3 razy. Większe przekroić na pół. Wrzucić na gotującą się wodę (każdy gatunek w osobnym garnku) i gotować ok 15 min. Odcedzić.
  • 2. Do wyparzonych słoiczków wkładać cebulę i przyprawy (najlepiej warstwowo między grzybami) zapełnić słoiki ugotowanymi grzybami.
  • 3. Składniki na zalewę zagotować i zalewać napełnione słoiki, szczelnie zakręcać. Pasteryzować ok 10 min. Odwracać do góry dnem do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamarynowane rydzemarynowane grzyby leśnemarynowane maślakimarynowane prawdziwki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0p2g2r9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane tradycyjnie

Robię różne zalewy do leśnych grzybów....

Maślaki marynowane

Dodane przez: Świeca Urszula

Maślaki marynowane

Bardzo lubię chodzić po lesie i...

image-0x0flmc

Dodane przez: kamelajda

Grzyby Marynowane

Grzyby w zalewie octowej.

Prawdziwki marynowane w modzie

Dodane przez: bogusia82

Prawdziwki marynowane w miodzie

Grzyby marynowane w zalewie miodowej...

Rydze marynowane

Dodane przez: AnetaSłużałek

Rydze marynowane

Bardzo dobre jako zakąska na impreze...

image-1w080b3

Dodane przez: TasteTherapy

Marynowane Maślaki

Prosty przepis na zamknięcie darów...