Marynowane grzyby

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Marynowane grzyby to u mnie podgrzybki w łagodnej zalewie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • młode, drobne podgrzybki
    zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka gorczycy
    1 łyżka pieprzu ziarnistego
    8 ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    1 większa marchewka
    1 mała cebula

Marynowane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, większe pokroić i odgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przełożyć do czystych słoików. Do każdego włożyć po krążku cebuli.

    Marchewkę pokroić w talarki, dodać pozostałe składniki zalewy poza octem i gotować 15 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Do słoików dodać po 2-3 krążki marchewki i wlać zalewę. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy