Marynowane grzyby

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Marynowane grzyby to u mnie podgrzybki w łagodnej zalewie.

DSC_0795
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

młode, drobne podgrzybki
zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka gorczycy
1 łyżka pieprzu ziarnistego
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 większa marchewka
1 mała cebula

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane grzyby

  • 1. Grzyby oczyścić, większe pokroić i odgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przełożyć do czystych słoików. Do każdego włożyć po krążku cebuli.

    Marchewkę pokroić w talarki, dodać pozostałe składniki zalewy poza octem i gotować 15 minut, wlać ocet i ponownie zagotować. Do słoików dodać po 2-3 krążki marchewki i wlać zalewę. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybypodgrzybkizalewa octowagrzyby marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

image-0s08ytu

Dodane przez: Di bloguje

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Jest to przepis uniwersalny, który...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

Grzyby marynowane

Dodane przez: danusia19671

Grzyby marynowane

Małe grzybki marynuję z ogonkami

image-02mayqa

Dodane przez: paolineczka

Tradycyjne grzyby marynowane

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała...

image-2ahccbk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie

Trudno mi pisać o innych grzybiarzach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE