Marynowane filety z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Fileciki są wilgotne i bardzo smaczne

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie filety z kurczaka
    6 łyżek oleju
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
    Sól do smaku
    1 ½ szklanki malin
    ½ szklanki słodkiego czerwonego wina

Marynowane filety z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i oczyścić. Olej zmieszać z przyprawami i sosem sojowym. Filety natrzeć dobrze marynata i włożyć do lodówki na kilka godzin. Maliny przetrzeć przez sito (mrożone wcześniej rozmrozić) . Mus przełożyć do garnka i dolać wino. Gotować na małym ogniu aż odparuje i zgęstnieje . Jeśli maliny były kwaśne można lekko dosłodzić. Filety smażymy na patelni grilowej po kilka minut z każdej strony (nie za długo aby się nie wysuszyły w środku tylko pozostały soczyste). Ugrilowane piersi przekładamy na talerz i polewamy gęstym sosem malinowym. Danie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub z mixem sałat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy