Marynowane buraczki

  • wyświetlono: 833 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jestem gospodynią domową. Wychowałam czworo dzieci, z których troje jest już dorosłych. Mieszkam na wsi, więc robię przetwory niemal ze wszystkiego, co urośnie.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Bożena Twardowska, Kołodzież
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 6 słoików po 250 ml
● 2 kg buraków
● 400 ml octu 8-proc.
● 10 dag cukru pudru
● łyżka soli
● 4 ząbki czosnku
● 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
● 1 l wody

Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane buraczki

  • Marynowane buraczki1. Buraki myjemy i gotujemy,
    a następnie odcedzamy. Wystudzone obieramy i kroimy
    w plastry, kostkę lub wycinamy
    z nich małe kuleczki.
  • Marynowane buraczki2. Przygotowane warzywa
    wkładamy do słoiczków, posypujemy
    przyprawami i dodajemy
    pokrojony w cienkie plasterki
    czosnek.
  • Marynowane buraczki3. Wodę zagotowujemy z dodatkiem
    octu, cukru i soli. Zalewamy
    buraczki. Słoiki szczelnie
    zamykamy i pasteryzujemy
    20 minut.
PPWS_02-2009

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuburaki

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka w buraczkach

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka w buraczkach

Jajka w smażonych buraczkach z...

Buraczki zapiekane z fetą

Dodane przez: e-jola1

Buraczki zapiekane z fetą

Do przygotowania tego dania polecam...

Śledzie marynowane ( po wiejsku)

Dodane przez: JOANNA 55a

Śledzie marynowane po wiejsku

Śledzie marynowane po wiejsku smakują...

Podgrzybki marynowane

Dodane przez: olinek_82

Podgrzybki marynowane

Uwielbiam marynowane grzyby, sa...

Jajka marynowane

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka marynowane

Jajka w zalewie octowej na dwa...

Karp marynowany

Dodane przez: Gregorhspeed

Karp marynowany

Może nie na czasie ,ale tak przygotowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE