Marynowane brokuły

4.97 (169 ocen)

Tym razem przygotowałam na zimę marynowane brokuły z dodatkiem marchewki i cebuli. Będą świetną przekąską lub dodatkiem do wielu dań.

Składniki:

  • 1 kg brokuła
    2 średnie marchewki
    1 średnia cebula
    Zalewa:
    2 litry wody
    1,5 szklanki octu 6%
    100 g cukru
    2 łyżki soli
    4 listki laurowe
    1 łyżka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka pieprzu kolorowego
    2 łyżki białej gorczycy
Wystaw ocenę:

4.97 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Marynowane brokuły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie talarki. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy około 2 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i przelewamy zimna wodą. Do gotującej się wody po brokułach wrzucamy marchew i gotujemy około 5-6 minut. Marchew powinna być chrupka.
    Zalewa:
    Wszystkie składniki zalewamy doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut.
    Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Na dno słoików wkładamy kilka talarków cebuli, następnie układamy na przemian brokuły, marchewkę i cebulę. Warzywa lekko dociskamy. Zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy każdy słoik. Pasteryzujemy około 15-20 minut.
    Inspiracja: Książka – Przetwory domowe z warzyw i owoców
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować