Marynowana surówka z papryką, cukinią i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zalewy zagotować.
Pokroić warzywa: cukinię w grube plastry, paprykę w ćwiartki a cebulę w piórka lub plastry.
Do gotującej się zalewy wrzucić warzywa.
Blanszować na małym ogniu około 3-5 minut.
2.Gorące warzywa wraz z zalewą poporcjować do wymytych i wyparzonych słoików.
Zalać zalewą.
Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
3.Gorące słoiki pasteryzować w gorącej wodzie na małym ogniu około 15 minut (na dno garnka należy położyć ścierkę).
Jeśli słoiki ostygły, należy włożyć je do zimnej wody a czas pasteryzacji liczyć od czasu zagotowania się wody w garnku.
Zapasteryzowane słoiki wyjąć i postawić na szmatce do góry dnem.
Gdy ostygną, można schować do szafki i cieszyć się pyszną surówką przez całą zimę.
Smacznego!
Porady
Polecana do obiadu, np. jako dodatek do mięs i ziemniaków.
Komentarze