Marynowana surówka z papryką, cukinią i cebulą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna marynowana surówka nadająca się znakomicie do przechowywania na zimowe dni. Znakomity dodatek do obiadu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 papryka czerwona
    - 1 papryka żółta
    - 1 papryka zielona
    - 1 średniej wielkości cukinia
    - 1 cebula
    Zalewa:
    - 1 litr wody
    - pół szklanki octu
    - 1 łyżka soli
    - 2 łyżki cukru
    - 5 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana surówka z papryką, cukinią i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowana surówka z papryką, cukinią i cebulą - gotowanie 1. Składniki zalewy zagotować.
    Pokroić warzywa: cukinię w grube plastry, paprykę w ćwiartki a cebulę w piórka lub plastry.
    Do gotującej się zalewy wrzucić warzywa.
    Blanszować na małym ogniu około 3-5 minut.
  • Marynowana surówka z papryką, cukinią i cebulą - w słoiku 2. Gorące warzywa wraz z zalewą poporcjować do wymytych i wyparzonych słoików.
    Zalać zalewą.
    Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  • Marynowana surówka z papryką, cukinią i cebulą - pasteryzowanie 3. Gorące słoiki pasteryzować w gorącej wodzie na małym ogniu około 15 minut (na dno garnka należy położyć ścierkę).
    Jeśli słoiki ostygły, należy włożyć je do zimnej wody a czas pasteryzacji liczyć od czasu zagotowania się wody w garnku.
    Zapasteryzowane słoiki wyjąć i postawić na szmatce do góry dnem.
    Gdy ostygną, można schować do szafki i cieszyć się pyszną surówką przez całą zimę.
    Smacznego!

Porady

Polecana do obiadu, np. jako dodatek do mięs i ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Marynata Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować