Marynowana papryka

4.49 (168 ocen)

Papryka wychodzi pyszna i twarda. Doskonale nadaje się do sałatek czy kanapki. Przepis mam od mojej mamy.

Składniki:

  • Zalewa:
    • 3 l wody,
    • ½ litry octu,
    • 12 łyżek cukru,
    • 6 łyżeczek soli

    Przyprawy
    • ziele angielskie,
    • suszone nasiona kopru,
    • czosnek

    Papryka ( około 4-6 kg papryki)-ilość zależy jak ciasno będziemy ją układać w słoikach
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Do każdego słoika litrowego wkładamy po 2-3 ziela angielskie,¼ łyżeczki suszonego kopru,½ ząbku czosnku.
    Z papryki usuwamy nasiona. Kroimy ją na mniejsze części (na połowę, lub na 3-4 części, w zależności od jej wielkości).
    Gotową układamy w słoikach.
  • 2. Zalewa: Wodę zagotować z cukrem, solą. Dodać ocet. Zagotować i przestudzić.

    Przestudzoną zalewą zalewamy zawartość słoików.
    Szczelnie zamykamy je i pasteryzujemy około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować