MARYNOWANA MARCHEW O SMAKU WĘDZONEGO ŁOSOSIA

0 (0 ocen)

  • 24 min

Marchew, która smakuje jak łosoś. Dla osób, które muszą bądź chcą zrezygnować z jedzenia tej szlachetnej ryby. Podaję jako ciekawostkę.

  • 24 min

Składniki:

  • Składniki:
    •ok. 120g marchewki surowej (najlepiej szeroka, gruba)
    •1/2 arkusza glonów nori
    •3 łyżeczki sosu rybnego
    •1 ząbek czosnku
    •1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    •1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    •1 szklanka wody
    •sól, pieprz
    •woda do gotowania marchewki

Marynowana marchew o smaku wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować osoloną wodę. Marchew umyć i obrać. Przy pomocy tarki (mandolina) pociąć marchew w plastry. Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok. 3 - 4 minuty. Marchew powinna zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Do miseczki lub słoika wlać szklankę wody, dodać obrany i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, pokruszone glony nori, obie papryki, sos rybny, pieprz, sól (do smaku). Całość wymieszać i włożyć plastry marchewki. Marchew musi być w całości zanurzona w marynacie. Odstawić na minimum 24 godziny do marynowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy