Marynowana dynia z goździkami

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam dynię, zatem i tę marynowaną także. To doskonały dodatek do sałatki, do wędlin, jako przekąska na przyjęcie.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg dyni (obranej)
    80 dag cukru
    0,75 l wody
    1 szkl. octu 10%
    1/2 łyżeczki cynamonu
    10 goździków

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowana dynia z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miękki miąższ. Uważajmy przy tym, aby się nie skaleczyć, bo skóra twarda.
  • 2. Dynię kroimy na małą kostkę.
  • Dynia w zalewie 3. Gotujemy składniki zalewy, oprócz octu. Na ok. 15 min. gotujemy na wolnym ogniu w niej dynię.
  • 4. Wcześniej wyparzamy 1/2 l słoiki. Nakładamy doń odcedzoną dynię.
  • marynowana dynia z goździkami 5. Do reszty zalewy dodajemy ocet, zagotowujemy. Zalewamy dynię w słoikach, szybko zakręcamy o odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję.
    Smacznego:)

Porady

Pestki możemy zasuszyć i delektować się nimi zimą lub dodawać do chleba, ciasteczek- wyłuskane oczywiście. Dzięki gorącej zalewie, wyparzonym słoikom nie gotuję ich potem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować