Marynowana cukinia z grilla

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Mając nadmiar cukinii postanowiłam część z niej przeznaczyć właśnie na takie - z oleju, które można później wykorzystać zarówno do mięs jak i makaronów.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na 4 słoiczki 250ml:

    Ok 2 kg nieobranej cukinii (najlepiej mniejsza, bez pestek)
    1 główka czosnku
    2 łyżki soli
    1/2 opakowania kolorowego pieprzu
    ok 8 malutkich cebulek dymek
    Ok 0,5l oleju rzepakowego
    4 gałązki świeżej bazylii
    4 gałązki świeżego oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grill

Marynowana cukinia z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinię grillujemy 1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w ok 4mm plasterki. Przekładamy do dużej miski i solimy. Odstawiamy na ok 30 minut, a po tym czasie grillujemy z obu stron.
  • Cukinię zalewamy gorącym lecz nie zagotowanym olejem 2. Do wyparzonych słoiczków dajemy na spód po 2 ząbki czosnku, po 2 cebulki dymki,po jednej gałązce bazylii i oregano oraz kilkanaście ziarenek pieprzu. Nakładamy grillowaną cukinię, dociskamy i zalewamy gorącym- ale NIE ZAGOTOWANYM! olejem. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy aż do całkowitego przestudzenia . Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marynata Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować