Mając nadmiar cukinii postanowiłam część z niej przeznaczyć właśnie na takie - z oleju, które można później wykorzystać zarówno do mięs jak i makaronów.
4 godz.
Składniki:
Na 4 słoiczki 250ml:
Ok 2 kg nieobranej cukinii (najlepiej mniejsza, bez pestek)
1 główka czosnku
2 łyżki soli
1/2 opakowania kolorowego pieprzu
ok 8 malutkich cebulek dymek
Ok 0,5l oleju rzepakowego
4 gałązki świeżej bazylii
4 gałązki świeżego oregano
Marynowana cukinia z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w ok 4mm plasterki. Przekładamy do dużej miski i solimy. Odstawiamy na ok 30 minut, a po tym czasie grillujemy z obu stron.
2.Do wyparzonych słoiczków dajemy na spód po 2 ząbki czosnku, po 2 cebulki dymki,po jednej gałązce bazylii i oregano oraz kilkanaście ziarenek pieprzu. Nakładamy grillowaną cukinię, dociskamy i zalewamy gorącym- ale NIE ZAGOTOWANYM! olejem. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy aż do całkowitego przestudzenia . Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Komentarze