Marynata do pieczonego boczku

4.5 (171 ocen)

  • 15 min

Aromatyczna ostro-słodkawa marynata.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka imbiru
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta chili
    pół łyżeczki soli
    liść laurowy
    3-4 łyżki oliwy lub oleju
    1 duża stołowa łyżka płynnego miodu

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Marynata do pieczonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę jak najdrobniej siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, drobniutko siekamy lub trzemy na tarce. Oba składniki przekładamy do miseczki. Wsypujemy sól, pieprz, imbir, chili i drobniutko pokruszony lub utłuczony w moździerzu liść laurowy. Wlewamy oliwę lub olej, dodajemy miód i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

Porady

Uwaga: miód musi być płynny, bo scukrzony trudno będzie wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Jeśli jednak nie mamy płynnego, wcześniej odmierzamy czubatą łyżkę scukrzonego, przekładamy do kubeczka, ustawiamy na trochę większym garnku z lekko gotującą się wodą lub na płytce ochronnej i podgrzewamy mieszając, aż się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować