Smaczne udka, nadziewane bez kości, proponuję na niedzielny obiad lub święta, faszerowane soczyste mięso z pieczarkami i warzywami, pieczone w piekarniku./przepis/dodaj
50 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• 8 udek z kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 papryka żółta
• 1 cebula
• 20 dag pieczarek
• 15 dag sera żółtego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 opakowanie pomysłu na soczystego kurczaka z papryką oraz ziołami
• Sól pieprz
• Olej do smażenia
Marynarskie udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy i wyjmujemy ze środka kość. Doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą.
2.Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki.
Jak papryka nam zmięknie, farsz przekładamy do naczynia, łączymy z startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem oraz ketchupem.
3.Farszem nadziewamy udka i układamy w rękawie do pieczenia.
Pieczemy 35 minut w 180°C.
Komentarze