Martinsbrezeln

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

My Polacy na św. Marcina zajadamy się rogalami z białym makiem. Natomiast Niemcy mają całkiem inną tradycję. Zajadają się wówczas ciastkowymi ludzikami oraz preclami. Precle przygotowane są z ciasta drożdżowego z dodatkiem śmietany. Po upieczeniu smarujemy je masłem i obtaczamy w cukrze.

Cukiereczek
  • 8 porcje

Składniki

• CIASTO:
• ½ szklanki mleka,
• 4 łyżki cukru,
• 1 cukier wanilinowy (16g),
• 1 jajko,
• 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
• 50g rozpuszczonego masła,
• 20g świeżych drożdży,
• 350g mąki pszennej,
• Skórka starta z 1 cytryny,
• DODATKOWO:
• 50g cukru,
• 1 cukier wanilinowy (16g),
• 30g masła,
• 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,

Sposób przygotowania przepisu:

Martinsbrezeln

  • 1. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Do dołka wkładamy 1 łyżkę cukru i kruszymy drożdże. Zalewamy zawartość dołka mlekiem. Przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
    Po tym czasie do miski dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
    Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części (po około 91g każda). Z każdej części ciasta formujemy wałek o długości 40-50cm. Z wałka formujemy precle i układamy je na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo bułki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 30 minut do ponownego podrośnięcia.
    Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
    Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 20 minut, do zarumienienia.
    Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Po upieczeniu bułeczki od razu smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżeśw. Marcina

Komentarze

Podobne przepisy

Oponki drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Oponki drożdżowe

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Bułki z rabarbarem i kruszonką

Kiedy w ogrodzie pojawia się rabarbar,...

Ciastka orkiszowe wg św. Hildegardy.

Dodane przez: zielony liść

Ciastka orkiszowe wg św. Hildegardy

Właściwości orkiszu trudno przecenić,...

śiąteczne ciasteczka

Dodane przez: Neblina36

świąteczne ciasteczka owsiane

Takie ciasteczka są pyszne i łatwo...

Drożdżowe pierniczki

Dodane przez: Jaga85

Drożdżowe pierniczki

To pierniczki na ostatnią chwilę....

Pieczone opnki drożdżowe z dodatkiem dyni

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczone oponki drożdżowe z dodatkiem dyni

Jak już duuużą dynię przyniosłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE