Marokańska zupa soczewicowa z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Znowu wyruszyłam na łowy, na ulubionym i tak przytarmosiłam do mojej kuchni Marokońską zupę z soczewicy z cynamonem.Już to połączenie smakowe zrobiła na mnie piorunujące wrażenie.Nie miałam więc c

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy: 3 łyżeczki
    - czosnek/ząbki: 2 ząbki
    - cynamon w proszku: 1 łyżeczka
    - kolendra mielona, kumin: 0.5 łyżeczki
    - pomidory puszka: 1 sztuka
    - soczewica: 100 gramów
    - wywar warzywny lub bulion: 1 litr
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Marokańska zupa soczewicowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewice podgotowałam osobno.
    W drugim garnku podsmażyłam cebulę. Po paru minutach dodałam przyprawy - wszystkie. Dokładnie mieszając z 3 minuty wydobyłam ich smak po czym wlałam pomidory z puszki, wrzuciłam podgotowaną soczewice i dodałam wywaru warzywnego - tym razem z kostki...
    Gotowałam wszystko do całkowitego zmięknięcia soczewicy, pod koniec doprawiając wszystko do smaku.

    Nas zupa powaliła na kolana...
    Kogoś jeszcze urzeknie?

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy