Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Sernik na spodzie z Oreo. Sernik dwukolorowy niczym Zebra. Sernik na zimno, może zastąpić tort. Rodzinie bardzo smakował, bo był orzeźwiający a spód chrupiący, pyszny.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SPÓD CIASTECZKOWY:
    -500 g.OREO
    -150 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -1 łyżka czarnego kakao

    PIANKA SEROWA:
    -700 ml. wody
    -4 galaretki cytrynowe
    -1,5 kg. sera z wiaderka
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru

    CZARNA GALARETKA:
    -750 ml. wody
    -3 galaretki przeźroczyste
    -2 łyżki czarnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 1. Tortownicę 25 cm. zafoliować, włożyć podkładkę do tortów i zabezpieczyć wyżej boki.
  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 2. spód-Ciastka rozkruszyć i rozdrobnić blenderem na żwirek wraz z kakao. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać część na dno w tortownicy i uklepać palcami. Resztę ułożyć wokół na ok.5 cm.wysokości i docisnąć do rantu.(Można wpierw ten rant natłuścić, będzie łatwiej masa się przyklejała a po wszystkim odklejała.) Masę dokładnie ulepić palcami a potem całość schłodzić, przynajmniej 1 godz.
  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 3. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki.Odstawić do bardzo lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać.
    czarna galaretka-Z galaretkami postąpić jak w piance. Kakao rozmieszać z powoli dolewaną galaretką. Można przelać przez sitko, jak źle się rozmiesza. Przelać do pojemnika i odstawić do bardzo lekkiego tężenia.
  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 4. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać lekko tężejące galaretki cytrynowe.
    Masę piankową nalewać proporcjonalnie więcej niż czarną galaretkę do tortownicy. Nalewać naprzemiennie do wyczerpania składników. Schłodzić całą noc w lodówce.
  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 5. Poprzednie moje wykonanie. Galaretka czarna za mocno stężała i opadła więcej na dno. Ciężko jest dopasować, żeby obie masy były w tak samej konsystencji.
  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 6. Zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Podłożyć dużą łopatkę pod podkład i przenieść sernik na paterę. (dobrze jak wpierw na paterę położy się kleks masła, albo jakiegoś kremu, zapobiegnie to przesunięciu sernika.) Taki sernik można udekorować czekoladowym kwiatem i będzie to tort serowy. Sernik przetrzymywać w lodówce.
  • Marmurkowy sernik na zimno, piankowy z czarnym kakao 7. Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować