Marmurkowy drożdżowiec z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Troszkę inny sposób wykonania ciasta drożdżowego. Ciasto jest puszyste,podobne troszkę do chałki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2jaja,
    2 dkg świeżych drożdzy,
    60g stopionego masła,
    1/2 szklanki cukru,
    150 ml mleka,
    2 szklanki mąki,
    2 łyzeczki kakao,

    Dodatkowo:
    2 białka,
    orzechy włoskie rozdrobnione, ok 4 garści,
    gorzka czekolada- 8 kostek,
    cynamon, cukier waniliowy-2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Marmurkowy drożdżowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdze rozkruszamy, łączymy z łyżką cukru,2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
    Do zaczynu dodajemy jaja, cukier, ostudzone masło, mieszamy, stopniowo wsypujemy mąkę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
    Białka ubijamy na sztywno.
    Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy kakao i wyrabiamy chwilkę (powstanie ciasto o wyglądzie marmuru).
    Jedną i drugą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy je białkiem, posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, orzechami.Na koniec ścieramy czekoladę.
    Kazdy prostokąt kroimy na 3 mniej więcej równe części (wzdłuż krótkiego boku).
    Formę keksową wyścielamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej raz płat ciasta białego raz kakaowego (warstwą z pianą do góry).
  • ciasto przed pieczeniem 2. Ciasto pieczemy ok 40 minut w 160 stopniach.
    Ciasto jeśli będzie zbyt mało słodkie można polukrować.

Porady

Jeśli ktoś lubi może zamiast czekolady posmarować ciasto najpierw kremem czekoladowym a potem pianą i resztą składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować