Marmurkowy drożdżowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozkruszamy, łączymy z łyżką cukru,2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy jaja, cukier, ostudzone masło, mieszamy, stopniowo wsypujemy mąkę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Białka ubijamy na sztywno.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy kakao i wyrabiamy chwilkę (powstanie ciasto o wyglądzie marmuru).
Jedną i drugą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy je białkiem, posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, orzechami.Na koniec ścieramy czekoladę.
Kazdy prostokąt kroimy na 3 mniej więcej równe części (wzdłuż krótkiego boku).
Formę keksową wyścielamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej raz płat ciasta białego raz kakaowego (warstwą z pianą do góry).
2.Ciasto pieczemy ok 40 minut w 160 stopniach.
Ciasto jeśli będzie zbyt mało słodkie można polukrować.
Porady
Jeśli ktoś lubi może zamiast czekolady posmarować ciasto najpierw kremem czekoladowym a potem pianą i resztą składników.
Komentarze