CIASTO MARMURKOWE Z GRUSZKAMI I JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 5 min

Własna inspiracja

  • 5 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Szczypta soli
    3 szkl mąki pszennej typ 400
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl letniego mleka
    250 g masła lub margaryny ( roztopić )
    2 gruszki + 2 jabłka
    1 łyżka kakao

Ciasto marmurkowe z gruszkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka zmiksować z cukrem pudrem i solą na puch, zmniejszyć obroty, dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, na koniec wlać roztopione masło , zmiksować razem.
    Wlać połowę ciasta do blaszki 25x30 wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, poukładać obrane i pokrojone w kostkę owoce .
    Do pozostałego ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać i wylać na owoce, wyrównać łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35-40 minut ( sprawdzić patyczkiem ). Wyciągnąć z piekarnika i polać polewą czekoladową ( 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w rondelku z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy