Udekorowane wzorkiem marmurowym jajko na twardo faszerowane masą z awokado, posypane chrupiącym sezamem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
7 jajek
1 duże dojrzałe awokado
2 łyżki majonezu
sok z 1 cytryny
1 łyżka sezamu
sól morska
świeżo mielony pieprz
niebieski barwnik spożywczy
Marmurkowe jajka z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki i ponownie włożyć do ciepłej wody wymieszanej z niebieskim barwnikiem. Pozostawić na około 15-20 minut. Po tym czasie obrać i przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.
2.Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki i pokroić na mniejsze części. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać żółtka, majonez i zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Farsz umieścić w szprycy, nafaszerować połówki białek i posypać sezamem.
Komentarze