Marmurkowe ciasteczka do kawy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Marmurkowe ciasteczka powstały z połączenia dwóch różnokolorowych ciast. Przełożone marmoladą lub nutellą smakują wyśmienicie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok 50 małych ciasteczek:

    3,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki śmietany
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    marmolada lub nutella

Marmurkowe ciasteczka do kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt dużo nie podsypywać mąką i wycinamy foremką kształt- u mnie małe gwiazdki. Pieczemy ok 13 minut w temp 170st C. Przekładamy marmoladą lub nutellą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy