Marmurek z nugatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek.Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy żółtka , miksujemy.Gdy masa będzie puszysta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
2.Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części ,do jednej wsypujemy orzechy, a do drugiej dodajemy krem orzechowy.Mieszamy .
3.Foremkę babkowa wysmarować tłuszczem i bułka tarta, do przygotowanej formy wykładamy w pierwszej kolejności masę ciemną, a następnie masę jasną.Spiralnym ruchem przeciągnąć widelcem wzdłuż ciasta aby powstał marmurek. Piec około 55minut.
Posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto można także polukrować lub polać polewą czekoladowa.
Komentarze