Marmurek z nugatem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto

Składniki:

  • 150g kremu orzechowego
    2 opakowania cukru waniliowego
    6 jaj
    200g masła
    200g cukru pudru
    155g mąki
    200g mielonych orzechów posiekanych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki likieru (lub inny alkohol)

Marmurek z nugatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy żółtka , miksujemy.Gdy masa będzie puszysta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
  • 2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części ,do jednej wsypujemy orzechy, a do drugiej dodajemy krem orzechowy.Mieszamy .
  • 3. Foremkę babkowa wysmarować tłuszczem i bułka tarta, do przygotowanej formy wykładamy w pierwszej kolejności masę ciemną, a następnie masę jasną.Spiralnym ruchem przeciągnąć widelcem wzdłuż ciasta aby powstał marmurek. Piec około 55minut.
    Posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można także polukrować lub polać polewą czekoladowa.

Komentarze

Podobne przepisy