Marmurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na zimno

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie truskawek mrożonych,
    1 szkl.cukru,
    1 torebka żelatyny,
    500 ml.maślanki,
    400 ml.śmietany kremówki,
    cukier wanilinowy,
    1 opakowanie galaretki truskawkowej.

Marmurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 1 szkl. wody,odstawić by spęczniała. Truskawki wsypać do rondla, dodać 1/3 cukru. Podgrzewać mieszając aż się rozgotują. Dodać 1/3 żelatyny, zmiksować na gładką masę, ostudzić. Resztę żelatyny rozpuścić podgrzewając (ja rozpuszczam żelatynę w kąpieli wodnej)
  • 2. Maślankę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. 3łyżki maślanki wymieszać z pozostałą, rozpuszczoną żelatyną, następnie połaczyć z resztą maślanki. W między czasie śmietanę ubić na sztywno.
    Do maślanki dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Tortownicę wysmarowac olejem. Wlać najpierw masę maślankową. Z masy truskawkowej robić kleksy. Każdy kleks można lekko pomieszać widelcem.
    Deser wstawić do lodówki na 1 godz.
  • 4. Gdy deser się chłodzi zrobić galaretkę truskawkową wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
    Gdy marmurek zastygnie, zalać przygotowaną galaretką.
    Ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy